A szerző további cikkei

Vannak befektetők és vannak spekulánsok, a kettő közötti különbség elvi és alapvető. A befektető pénzt invesztál az országba, értékpapírokat vásárol vagy üzemeket épít, utóbbiaknak az avatásán néha még Orbán is megjelenik. A spekuláns a befektető inverze, ugyanis pénzt visz ki az országból, értékpapírokat ad el, vagy a nálunk működő gyár profitját akarja máshol megforgatni. A befektető jóravaló, derék és erkölcsös, a spekuláns ellenben komisz, galád és elvetemült, még akkor is, ha netán ugyanarról a személyről, pontosabban ugyanannak a személynek két különböző aspektusáról van szó.

Nagy misztérium ez, más népek nem is igazán tudják átlátni. A mi dolgunk azért könnyebb, mert a rövid, ám nagy hatású Rákosi-érában megtanultuk az alapokat. A spekuláns a proletárok húsát eszi, vérét issza, egyébként pedig hét anyja volt, de megölte valamennyit. Más kérdés, hogy akkoriban ennek még láthattuk valamelyes értelmét, hiszen a spekuláns a kapitalizmust építette, mi a proletárdiktatúrát, ergo nem is lehettünk mások, mint egymásnak halálos ellenségei. Most viszont a helyzet komplikáltabb, hiszen immár mi is kapitalizmust építünk, mégis ugyanúgy kell utálnunk a spekulánst, mint a Rákosi-kor fényes napjaiban. Nyilván azért van ez így, mert az agitprop osztály sublótjának legalsó fiókjában hatvan–hetven éves brosúrák porosodnak, a tanácsadó jobb híján azokat forgatja és iparkodik az olvasottakat hasznosítani. Ha volna eredeti víziója egy újszerű, ádáz és kellőképp diabolikus ellenségről, azt nyilván nem ránk pazarolná, hanem inkább Hollywoodban házalna vele, ott jobban fizetnek, és senki se basztatná őt a Gucci táskái miatt. De hát mindenki avval főz, amije van.

Tovább
A szerző további cikkei

Új verseny kezdődött

A napokban sokszor hallani, hogy Emmanuel Macron elnökké választásával visszatér a liberális rend Franciaországba és Európába, vége a populista hullámnak, a Nemzeti Front pedig megmérettetett és könnyűnek találtatott. Csakhogy ennél sokkal bonyolultabb a helyzet: Macron tényleges támogatottsága nem olyan erős, mint amilyennek látszik, Marine Le Pen pedig az elmúlt hetekben komoly lépéseket tett az Élysée-palota felé. Az FN elnöke a nemzetgyűlési választási kampányt is arra használhatja, hogy megerősítse a pozícióit a radikális mozgalom élén.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Schmidt Mária gyakran hangoztatott hazugsága szerint Horthy akkor állította le a deportálásokat, amikor július elején megtudta, hová, miért deportálják a zsidókat. A valóságban a magyar politikai elit tagjai, élükön Horthyval, már 1942 tavaszától-nyarától kezdve tökéletesen tisztában voltak azzal, mit jelent a Vészkorszak, a zsidókérdés náci Végső Megoldása. Éppen azért nem engedtek a nem túlságosan erős német nyomásnak a náci megszállásig, mert tudták, hogy a deportáltakat lemészárolják. Tartottak attól is, hogy kb. 800ezer zsidó deportálása társadalmi-gazdasági zavarokhoz vezethet.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

A büntetés igazságtétel az igazságtalanságért, mondja Szent Ágoston, és a magyar társadalomnak valóban jár az igazságtétel. Bár nem sokat tett saját magáért, gyengeségéért egyetlen nép sem sújtható mindazzal, amit az Orbán-kormány követett el saját nemzete ellen. A magyaroknak megszámlálhatatlan okuk van rá, hogy elszámoltatást, a bűnösök megbüntetését követelje.

Tovább
A szerző további cikkei

A sajtó propagandagépezetté alakítása az új kormánypárti médiában

A holdudvaron belül az összhangot állítólag az teremti meg, hogy a legfelső tartalmi döntéshozói szint nem egyedül a főszerkesztő, hanem ugyancsak aktív szereplő – a főszerkesztő felett – egy háttéremberekből álló, a kormányzati kommunikációban is részt vevő kommunikációs stáb. Több interjúalany beszámolt arról az értesülésről, hogy ezeknek az orgánumoknak a vezetői általában hetente, olykor hetente többször főszerkesztői értekezleteken vesznek részt, ahol találkoznak a kommunikációs csapat képviselőivel.

Tovább
A szerző további cikkei

Levelek a szabadságról és a szolidaritásról VI.

Tovább
A szerző további cikkei

Nem kérdés, hogy a boldogságnak van relevanciája a kriminológiában. Pontosabban: nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy mindez a rendelkezésre álló eszközökkel vizsgálható-e, és értelmezhető-e úgy, hogy ne csak keveset mondó, súlytalan, hanem érdemi és használható eredményeket kapjunk.

Tovább
A szerző további cikkei

Megyesi Gusztáv emlékére

2017. május 7-én az Óbudai temetőben rokonok, barátok és tisztelők körében avattuk föl Megyesi Gusztáv sírkövét. Szeretett barátunk és munkatársunk emlékét Farkasházy Tivadar, Para-Kovács Imre, Szebeni András és Váncsa István idézte föl, jelen volt Megyesi kedvenc csapatának, a Ferencvárosnak a képviseletében Bánki József és dr. Fenyvesi Máté. Darvasi László alkalomra készült írását alább közöljük.

Tovább
Élet és Irodalom 2018