Szerzetes futólépésben

Beszélgetés Zatykó László ferences szerzetessel

INTERJÚ - LXI. évfolyam, 19. szám, 2017. május 12.

1973-as pappá szentelésekor jelmondatul Ady Endre Kis, karácsonyi ének című versének néhány sorát választotta: „Uj csizmám a sárban, / Százszor bepiszkolnám, / Csak az Urnak szerelmemet / Szépen igazolnám.” A jelmondat kinyomtatásához az Állami Egyházügyi Hivatal nem járult hozzá, mondván, a szocializmusban, ha „a pap az állam és az egyház közötti jó viszonyt ápolja, akkor a csizmája, mint a lakkcipő, olyan fényes marad”.

1989-ben néhány szerzetestársával együtt – elmondása szerint Jakovlev szovjet ideológiai titkár és Paskai László bíboros tárgyalása nyomán – a Szovjetunióba küldték, Nagyszőlősre, ferences missziót alapítani. A szovjet járási egyházügyi hivatal a Magyarországról érkező szerzeteseket fenntartással fogadta, a hatóság megfigyelte, lehallgatta őket.

Zatykó László a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány szerzetese, az Új Ember lelkiségi rovatának a munkatársa, aki amellett, hogy a Ferences Betegápoló Nővérek lelki asszisztense, az állami fenntartásúból katolikussá lett iskolák tantestületeinek a továbbképzését is végzi.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 29. szám, 2018. július 20.
LXI. évfolyam, 5. szám, 2017. február 3.
LXI. évfolyam, 4. szám, 2017. január 27.
Élet és Irodalom 2018